Efterbehandling af trægulve

Træsort

Gulvets træsort og denne træsorts egenskab har væsentlig betydning for dit valg af efterbehandling. Dette skyldes at forskellige træsorter vil reagere forskelligt med hensyn til stofferne og kemikalierne i den gældende overfladebehandling. Overordnet set kan alle træsorter lakeres. Det samme gælder oliebehandling, dog passer oliebehandling med til hårde træsorter, som f.eks. et ege -eller bøgetræsgulv. Ludbehandling er bedst velegnet til nåletræsort (fyrretræ eller grantræ) da det stopper gulnings processen i træet, men kan dog også anvendes på løvtræ (Ege -og bøgetræ, samt ahorn eller ask). Derudover bør mørke træsorter f.eks. mahogni, ikke ludbehandles da dette kan danne uønskede misfarvninger i træets struktur. Sæbebehandlinger kan også udføres på alle typer trægulve.

Udseende/Farve

Overfladebehandlinger kan primært fås, i en naturlig farve hvor træets naturlige årer og rustikke struktur udstråles. Derudover fås overfladebehandlingerne primært også i en hvidpigmenteret farve som egentlig også beholder træets struktur i en mindre grad, dog med en hvidlig farve og danner et lysere indtryk af gulvet. Udover disse 2 farver kan der anvendes mange forskellige farver olier eller andre behandler, som indfarver gulvet til lige netop den farve man ønsker.

Styrke

Styrkebehovet for efterbehandlingen er, også en angående faktor for valget af den. Styrken for efterbehandlingen betegnes hvor hård overfladen er, og hvor meget slidt selve overfladen kan håndtere. Styrkebehovet blive valgt på baggrund af hvor meget gulvet bliver anvendt og hvor meget slidt det bliver udsat for. Hvis man f.eks. har husdyr, meget “trafik” på gulvet eller små børn der spilder væsker, så er det ud fra dette man skal bedømme hvor stærk ens overfladebehandling bør være. Den største overfladebehandling er lak, dernæst olie og så sæbe til sidst.

Vedligeholdelse

Valget af overfladebehandlingen afhænger til dels også af vedligeholdelsen af gulvet. Hvis man ønsker et gulv der skal vedligeholdelses, så lidt som muligt, så skal man vælge en hård og robust overfladebehandling der er modstandsdygtig overfor slid. Jo blødere overfladen er, jo mere vedligeholdelse kræver den, og jo mere sårbar er den for slid og væske spild. Alle overfladebehandlinger skal dog stadig vedligeholdes tilstrækkeligt for at fastholde gulvets flotte udseende og bevare et gulvets levetid.